En morgon som är en kväll.

Har under mina senaste nätter på Sörensbröd fått små, småsår över hela händerna av allt bröd med lite vassa frön och kanter på, det svider. Huden blir väldigt len av all piling så len att den går sönder. Ett plus och ett minus. Ett annat plus är att de senaste nätterna har en Johanna som gick i min högstadie klass jobbat med mig. Trevligt med någon man känner lite. Känner mig så villsen bland alla bagar män.

Nu sitter jag och äter frukost innan jag äns har fått min natts sömn. Känns konstigt! Ska förbereda inför eftermiddagens brödbak innan jag ska gå och lägga mig. Tänkte göra gott och nyttigt bröd med rusin. Linfrön, kornkross och äppelen i. Passa på att använda köket här hos föräldrarna, det är så stort.

God morgon på er.

Nya tankar om frissyr.

Berättade för ett tag sedan att jag strävade efter ett hårsvla likt Ronja Rövardotters Vinden har dock vänt. Nu vill jag ha kort och liten hint av Paris.

Vad tror ni om något likt detta?


Irländskpub och öländsk kvarn.

Back on the island för jobb på Sörens bröd. Tufft för en morgonmännsika att jobba mellan 19-03. Nöden har som dom säger ingen lag, dessutom får man bra betalt på natten och det gillar jag.

Denna helg är det skördefest här på ön vilket innebär mycket loppis, folk och kö. Denna lördag har jag och Aleks spenderat på vägen och i små och överfyllda friggebodar på jakt efter det bästa loppisfyndet. Tyvärr utblev det och det enda som inhadlades var en flaska vatten och en Trisslott. Vilken jag dock vann på, det är ett plus!

Framåt kvällen bar det av till Sandviks kvarn för intag av mat och irländsk musik. Musiken och sällskapet var till belåtenhet, allt annat under kritik. Lokalen var överfull, endast ett vegetariskt alternativ bortsett från sallad och en sjukt stressande omgivning. Miss i beställning av bord så att halva sälskapet fick gå osv. Ägarna satsade hårt och tappade nog ett gäng kunder denna kväll.

Imorgon väntar firande av syster Fia samt ytterligare en natts jobb.


Adios.

Tillbaka i stan med ömmande ländrygg.

Har idag styrt kosan till Kalmar. Skönt att vara tillbaka hemma hos sig själv. Tog med mig Mette till simhallen och lyckade att sträcka mig i ländryggen. Förstår inte riktigt hur man kan skada sig i en simbasäng när men bara simmar från kant till kant. Hoppas det går över tills imorgon bara. Då väntar förhoppningsvis body pump. Detta får dock ryggen avgöra.


Åter på öland för maskinkörning och foton från förr.

Nu sitter jag i mitt barnrum hos mamma och pappa. Efter två dagar i röjmaskinen är jag rätt slut i huvudet. Har kanske fått ett jobb erbjudande på ett bageri här i löttorp. Detta inebär dock natt jobb och mycket boende här. Vilket känns tråkigt för en nybliven sambo.

Laddar upp lite foton jag tagit under de senaste året




Långtråkigt och bekymmer.

Nu är jag trött på att gå hemma hela dagarna. Det var lite skönt i början och det är ju så lätt att tänka positivt. Har aldrig tidigare varit utan jobb så varför skulle jag bli det nu har jag tänkt. Men nu sitter jag här med svansen mellan bena. Inte ett jobb så långt ögat kan nå, Skulle ju förhoppningsvis få jobbat lite extra på Karamell kungen denna vecka. De har dock inte ringt in mig en enda gång.

Det är svårt att hitta på saker att göra allt kostar på ett eller annat sätt pengar och då får jag dåligt samvete för jag vet att jag måste spara så mycket som det går. I morgon ska jag hur eller hur till Mette och baka bröd, Det ska bli festligt.

Hemkokt äppelmos och nyponthe.

Idag hade vi stora planer på att gå upp tidigt för att hinna med lite röjning på det öländska alvaret, innan vi skulle bege oss till stan. Så blev det inte riktigt, istället för att börja arbeta kl 06.00 drog vi igång 10.00. Aleks röjde några timmar medans jag åkte hem till mormor för att bli upplärd i äppelmos-tillverkning och nyponthe-kokning.

Mormor berättade också att när hon var barn kokade de nyponthe och stekte pannkakor varje söndag, låter så mysigt tycker jag. Hon sa också att pannkakssmeten ska vila en halvtimme innan man steker dem. Får testa nästa gång det vankas pannkakor. 



Mormors äppelpaj, kroppkakor och röjmaskinist.

Händelserik helg! Jag och Aleks begav oss hem till mamma och pappa för att lära oss något nytt. När verken han eller jag har något riktigt jobb bestämde vi oss för att lära oss att köra mammas och pappas röjmaskin. Vi upptäckte dock att man inte riktigt gjorde det med en handvändining. Ratt + 2 joysticks + 5 pedaler och en massa knappar. Men vi har kört hela helgen och inte tagit sönder något och nu känns det som vi fått lite flytt. Vi han också med kroppkaks kok och tillredande av mormors smariga äppelpaj.



I morgon bär det av till stan igen för extra knäck på karamell kungen.

Avvinkning och skitsnack om bloggosfären

I morgon ska en kompis kasta sig ut i världen på äventyr. Till Dublin bär det av där hon ska försöka leva i 11 månader. Modigt är det att ge sig av till ett nytt land utan att ha varken bostad eller jobb till en början. Ska bege mig till stationen för avvinkning.

 

Vid socialt umgänge idag berättade jag om min ambition angående denna blogg. Som alltid vid samtal om bloggosfären kommer Blondinbella på tal. Alla jag stöter på verkar ha så himmla mycket imot henne och så många åsikter om henne. Jag måste få försvara henne. Alla är olika och hon tvingar verkligen ingen att läsa hennes blogg. Hon är målmedveten, företagsam och verkar lyckas med allt hon tar sig för, en multitalang. Fasen, applådera för henne istället för att klanka ner! Visst hon är fåfäng och superbrudig men hon har verkligen inte marknadsfört sig på någon falsk grund. You go girl!


Hyllorna är uppe och soffan har nya kläder.

Igår kväll begav jag mig till farbror Johan med familj för att fixa till lite med de där förbannade konsolerna. Jag tog mig också tid att leka lite med Manne och Mattis samt att fika på de ny bakade bullarna. Hur som helst så löste Johan alla mina bekymmer och nu är hyllorna äntligen uppe på väggen igen. Känns skönt att kunna röra sig här inne igen.

Idag kom också klädseln till våran Ektorp soffa som vi beställde för någon vecka sedan. Skönt det med tanke på att jag ca 1000 gånger har fastnat med foten i hållet som var i den gamla klädseln och hållit på att slå ihjäl mig. Det blev rätt fint med den gråa klädseln istället för den vita.



Imorgon kommer mamma och Fia in till stan, får se vad vi hittar på. Ska i alla fall till simhallen och så ska jag lämna lite cvn här och där.

Adios.


Nu har det bakats.


Recept.

Mandelmassa.
Ca 50g Mandel
0.5 dl socker.

Vetedeg.

100 g Smör
2 dl Mjölk
50g Jäst
1 krm Salt
0.75 dl Socker
2 Äggulor
ca 7 dl Vetemjöl

Fyllning

100 g Mandelmassa
50 g Smör.

Börja med vetedegen. Smält fettet och tillsätt sedan mjölken. Låt vätskan få tempraturen 37 grader . Smula ner jästen i en degbunke och häll över lite av degspadet. Rör om tills all jäst har lösts upp. Tillsätt sedan resten av degspadet. Arbeta i salt, socker, äggulor och mjöl.

Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Täck ytan med lite mjöl och låt jäsa till dubbel storlek.

Gör mandelmassan och fyllningen medans du väntar.

Skålla och skala mandlen. Mixa sedan mandlarna till ett fint pulver i hushållsmixer. Tillsätt sockret och mixa i 5-7 minuter tills massan blir slät och varm. (Man kan behöva tillsätta en skvätt grädde). Blanda sedan mandelmassan med rumstepererat smör och fyllninigen är klar.

Kavla sedan ut degen till en avlång fyrkant och bred ut fyllningen som en bred rand i mitten. Vik in båda kanterna. Skär sedan degen enligt bild nr 2. Twinna degen och skapa ett litet knytte. Låt återigen jäsa till dubbel storlek.

Grädda i nedre delen av ugnen på 2 00 grader (varmluft 175), tills de blir gyllenbruna. Ta ut, låt svalna, pensla med smält smör och doppa i strösocker.

Bon appetit!


RSS 2.0