Nu har det bakats.
Recept.
Mandelmassa.
Ca 50g Mandel
0.5 dl socker.
Vetedeg.
100 g Smör
2 dl Mjölk
50g Jäst
1 krm Salt
0.75 dl Socker
2 Äggulor
ca 7 dl Vetemjöl
Fyllning
100 g Mandelmassa
50 g Smör.
Börja med vetedegen. Smält fettet och tillsätt sedan mjölken. Låt vätskan få tempraturen 37 grader . Smula ner jästen i en degbunke och häll över lite av degspadet. Rör om tills all jäst har lösts upp. Tillsätt sedan resten av degspadet. Arbeta i salt, socker, äggulor och mjöl.
Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Täck ytan med lite mjöl och låt jäsa till dubbel storlek.
Gör mandelmassan och fyllningen medans du väntar.
Skålla och skala mandlen. Mixa sedan mandlarna till ett fint pulver i hushållsmixer. Tillsätt sockret och mixa i 5-7 minuter tills massan blir slät och varm. (Man kan behöva tillsätta en skvätt grädde). Blanda sedan mandelmassan med rumstepererat smör och fyllninigen är klar.
Kavla sedan ut degen till en avlång fyrkant och bred ut fyllningen som en bred rand i mitten. Vik in båda kanterna. Skär sedan degen enligt bild nr 2. Twinna degen och skapa ett litet knytte. Låt återigen jäsa till dubbel storlek.
Grädda i nedre delen av ugnen på 2 00 grader (varmluft 175), tills de blir gyllenbruna. Ta ut, låt svalna, pensla med smält smör och doppa i strösocker.
Bon appetit!
Mandelmassa.
Ca 50g Mandel
0.5 dl socker.
Vetedeg.
100 g Smör
2 dl Mjölk
50g Jäst
1 krm Salt
0.75 dl Socker
2 Äggulor
ca 7 dl Vetemjöl
Fyllning
100 g Mandelmassa
50 g Smör.
Börja med vetedegen. Smält fettet och tillsätt sedan mjölken. Låt vätskan få tempraturen 37 grader . Smula ner jästen i en degbunke och häll över lite av degspadet. Rör om tills all jäst har lösts upp. Tillsätt sedan resten av degspadet. Arbeta i salt, socker, äggulor och mjöl.
Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Täck ytan med lite mjöl och låt jäsa till dubbel storlek.
Gör mandelmassan och fyllningen medans du väntar.
Skålla och skala mandlen. Mixa sedan mandlarna till ett fint pulver i hushållsmixer. Tillsätt sockret och mixa i 5-7 minuter tills massan blir slät och varm. (Man kan behöva tillsätta en skvätt grädde). Blanda sedan mandelmassan med rumstepererat smör och fyllninigen är klar.
Kavla sedan ut degen till en avlång fyrkant och bred ut fyllningen som en bred rand i mitten. Vik in båda kanterna. Skär sedan degen enligt bild nr 2. Twinna degen och skapa ett litet knytte. Låt återigen jäsa till dubbel storlek.
Grädda i nedre delen av ugnen på 2 00 grader (varmluft 175), tills de blir gyllenbruna. Ta ut, låt svalna, pensla med smält smör och doppa i strösocker.
Bon appetit!
Kommentarer
Postat av: sanna
Mmmm!
Postat av: Lisa
jag vill ha.
Trackback